Kroger Kvartetten

Søndag den 13. april 2008 kl. 15.00

Kulturhuset, Flodvej 68, Smørumnedre
Gæstebilletter: 85 kr.

Maj Kullberg, violin
Alexander Øllgaard, violin
Ida-Marie Arendt, bratsch
Henrik Dam Thomsen, cello

Kroger Kvartetten
Besøg kvartettens hjemmeside.

Program for koncerten
Joseph Haydn. Op. 76 nr. 3 i C-dur, Kejserkvartetten
Per Nørgård. 10. Kvartet "Høsttidløs" tilegnet Kroger Kvartetten
Carl Nielsen. Kvartet i f-mol, opus 5, 1890

Om Kroger Kvartetten
Kroger Kvartetten er opkaldt efter en canadisk buemager, Eric Kroger, som har specialiseret sig i kulfiberbuer. I begyndelsen af kvartettens karriere spillede alle med Kroger-buer. Nu er de imidlertid gået over til at benytte gamle træbuer igen.

"Vitalitet, spilleglæde og musikalsk engagement blandet med en dyb og gensidig fortrolighed med værkerne" -
sådan har pressen karakteriseret kvartettens samspil.
 
Kroger Kvartetten er en fremtrædende ung dansk strygekvartet som blev dannet i 1999 i København. Siden sin debut ved Festival for Ny Dansk Musik i Bloomington, USA har kvartetten vakt stor opmærksomhed i ind- og udland. Kvartetten har bl.a. markeret sig som ambassadør for dansk musik i udlandet med koncerter på internationale festivals som Aldeburgh Festival, Euroart Prague Festival og Nordisk Musikfestival i Madrid samt koncerter i USA og Europa. Koncerterne har været transmitteret i EBU, BBC og tjekkisk radio.
 
Kvartetten har optrådt på de store kammermusikscener i Danmark. Bl.a. i Tivolis Koncertsal, Radiohusets Koncertsal, Glyptoteket, Den Sorte Diamant, Skagen Kunstmuseum og Odd Fellow Palæet, i kammermusikforeninger og ved festivaler landet over.
Den Sorte Diamant havde 2004-2006 en koncertserie med 4 koncerter, der præsenterede Kroger Kvartetten, og i 2007 medvirkede kvartetten ved Danmarks Radios Stjernekoncerter.
 
Kvartettens koncerter er blevet rost i pressen og er transmitteret i Danmarks Radio og på tv.
Kroger Kvartetten er prisvinder i Danmarks Radios Kammermusikkonkurrence 2004.

Kroger Kvartettens alsidige repertoire strækker sig fra den klassiske kvartetlitteratur til en særlig interesse for helt ny musik. Kvartetten har spillet adskillige førsteopførelser og uropførelser, og har et tæt samarbejde med komponisten Per Nørgård hvis 7.og 10. strygekvartet er tilegnet Kroger Kvartetten. En indspilning af Nørgårds 4 sidste strygekvartetter forventes at udkomme sommeren 2007 på pladeselskabet Dacapo.

Kvartetten har optrådt med kunstnere som Gitta-Maria Sjøberg, Sine Bundgaard, Anne Øland, Niklas Sivelöv, Eva Maria Doroszkowska, Stamic Kvartetten og The Silesian String Quartet.

De fire musikere har modtaget undervisning af professor Tim Frederiksen i København og David Takeno i London og har desuden deltaget i masterclasses med medlemmer af Alban Berg Kvartetten, Tokyo Kvartetten, Amadeus Kvartetten og Chilingirian Kvartetten.


Maj Kullberg, violin
begyndte at spille violin som 3-årig. Uddannet på Det jyske Musikkonservatorium hos prof. Tutter Givskov og prof. Tim Frederiksen samt hos o.b.e E. Gruenberg i London, prof. W. Hock i Tyskland og hos prof. E. Haffner i Wien. Solistklassestudier i "The Emerson Quartet Programme" på The Harrt School of Music, USA 1997-98 med kammermusik- og solostudier hos Emerson Kvartetten.
Mesterkurser hos Vamos, Ozim og Spierer.
Maj Kullberg er tilegnet værket "Majmånemusik" for violin og klaver af komponisten Per Nørgård med uropførelse i Rom og optagelse af DR.
Medlem af European Union Chamber Orchestra siden 2000 med hvem hun har turneret i USA, Mexico, Asien og Europa. Som medlem af Malmø Opera Orkester fra 2002 optrådt solist og koncertmester i bl.a. "Idioten", "Maskeballet," "Rigoletto" og "Bastihan ock Bastihon" og "Kvartet nr.11" . Modtager af bl.a. Sonning Fondens Legat.

Alexander Øllgaard, violin
Født i København 1979.
1. prisvinder i Berlingske Musikkonkurrence 1996.
Violin og bratschstudier på Det kgl. Danske Musikkonservatorium hos Michael Malmgren og prof. Tim Frederiksen 1996-2001. Diplomeksamen 2003.
2001-2002 violinstudier i på Staatliche Hochschule für Musik i Freiburg hos prof. Rainer Kussmaul.
2002-2005 videregående studier hos prof. Eszter Haffner på Universität für Musik und Darstellende Kunst, Graz. Fra 2006 studerende i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium hos professor Ulf Wallin (violin) og professor Tim Frederiksen (bratsch). Mesterkurser med C. Altenburger, N. Znaider, S. Ashkenasi, T. Varga m.fl. Bratschist i Trio Aristos. Trioen Vandt i 2006 1. pris ved Danmarks Radios Kammermusikkonkurrence. Trioen vandt ligeledes 1. pris ved den 4. Internationale Max Reger Konkurrence 2006 i Sondershausen, Tyskland. Som medlem af det tyske kammermusikagentur Villa Musica koncerter med førende musikere som Nicolas Chumachenco, Wolfgang Güttler, Martin Ostertag m. fl. Har som solospiller i Gustav Mahler Jugendorkester spillet under dirigenter som Claudio Abbado, Pierre Boulez og Danielle Gatti.

Ida-Marie Arendt, bratsch
begyndte at spille violin som 9-årig. Da hun var 16, blev hun optaget på Det Jyske Musikkonservatorium, og fortsatte herefter sine studier i London på Royal College of Music hos Itzhak Rashkovsky, og i København hos Alexandre Zapolski. I juni 2008 færdiggør hun sin magistergrad på kammermusikinstituttet på Edsbergs slot i Stockholm under professor Ulf Wallin. Under sin studietid i London begyndte Ida-Marie sideløbende med violinen at spille bratsch, og tog eksamen med udmærkelse. Hun blev i 2006 medlem af Krogerkvartetten. Ida-Marie har optrådt som solist i hele Skandinavien, samt Argentina, England, Tyskland og Frankrig. I 2007 var hun koncertmester i Orkester Norden på en turné i de skandinaviske lande. Hun har deltaget i masterclasses med og modtaget undervisning af bl.a. Gerhard Schulz, Nikolaj Znaider, Schlomo Mintz, David Takeno, Felix Andrievsky Tokyo-kvartetten og Chiligirian-kvartetten.

Henrik Dam Thomsen, cello
Henrik Dam Thomsen er en af Danmarks førende cellister. Siden 1999 har han kombineret en stilling som solocellist ved DR Radiosymfoniorkestret med et alsidigt virke som solist, kammermusiker og lærer. Efter debuten fra Det kgl. Danske Musikkonservatoriums solistklasse i 1998 skrev Berlingske Tidende: "Forventningerne var skyhøje. De blev overgået. Næppe nogen havde drømt om en debutkoncert på et så højt solistisk, virtuost og kunstnerisk niveau som det, Henrik Dam Thomsen præsterede. Nærværende anmelder kan i hvert fald ikke huske noget mere overbevisende fra de sidste 35 år."
Henrik Dam Thomsen er uddannet i København, London og Bloomington (Indiana, USA), af prominente navn som Morten Zeuthen, Torleif Thedeen, William Pleeth og Janos Starker. Dermed er Henrik Dam Thomsen både præget af den fornemme skandinaviske cellotradition og nogle af den internationale celloverdens største personligheder.
På CD har Henrik Dam Thomsen medvirket på en lang række indspilninger med både klassiske værker og crossover-musik. Blandt andet en solo-CD med musik af Kodaly og Britten (Chandos Records 2004). Denne CD blev nomineret til en Danish Music Award i kategorien "Bedste solo udgivelse" og fik en række topanmeldelser i internationale tidsskrifter. Gramophone: "Henrik Dam Thomsen is a splendid player." Classic FM Magazine: "Thomsen is a Rolls Royce among players." Som solist har Henrik Dam Thomsen optrådt med førende danske symfoni- og kammerorkestre, og i juni 2006 havde han sin debut i Japan, da han var solist med New Japan Philharmonic Orchestra i Dvoraks Cellokoncert.
I Ledøje-Smørum Musikforening er Henrik Dam Thomsen ved at være en "fast" gæst. Tidligere har han spillet sammen med "Mad Cows Sing" i 1999, Tønshoff-kvartetten i 2000 og Sartory Kvartetten i 2004.
Hjemmeside for Henrik Dam Thomsen

 
Kroger Kvartetten og Per Nørgård
The Independent, London 2005: "
"... But the most powerful premieres of the weekend were heard with the Kroger String Quartet's concert."
Kroger Kvartetten har siden 2002 haft et bemærkelsesværdigt samarbejde med komponisten Per Nørgård, hvis 7. og 10 strygekvartet er tilegnet Kroger Kvartetten. Kvartettens fordybelse i Nørgårds musik kulminerer med den første indspilning af Nørgårds sidste fire strygekvartetter, som forventes at udkomme sommeren 2007 i forbindelse med komponistens 75 års fødselsdag.
Interessen for Nørgårds musik blev allerede grundlagt ved Kroger Kvartettens debutkoncert koncert i 1999, hvor Nørgårds 5. kvartet "Inscape" stod på programmet. Senere stod kvartetten for den danske førsteopførelse af den 9. kvartet "Ind i Kilden" i 2002. I forbindelse med arbejdet med denne kvartet gennemgik komponist og musikere en intensiv proces og værket fandt sin endelige form. Specielt blev slutningen af 3. sats grundigt revideret og komponisten oplevede mulighederne i at have aktive musikere ved hånden som led i skabelsesprocessen.
Efter det frugtbare samarbejde med den 9. kvartet blev Nørgård inspireret til at skrive en kvartet til Kroger Kvartetten. Og som noget helt nyt for komponisten indgik musikerne meget tidligt i skriveprocessen. Nørgård havde således mulighed for at prøve nye ideer og teknikker af, da kvartetten løbende arbejdede med de nye sider, han havde skrevet, og således indgik i en dialog om, hvad der var muligt. Dette spændende arbejdede blev til Nørgårds 10. kvartet "Høsttidløs", som Kroger Kvartetten uropførte på Euroart Prague Festival i april 2005.Kroger Kvartetten har opført Nørgårds kvartetter ved et stort antal koncerter herhjemme og i udlandet. Bl.a. På den kendte Aldeburgh Festival i England, i Spanien, Sverige og USA.
Den Sorte Diamant har haft en koncertrække på 4 koncerter med Kroger Kvartetten, der spillede Nørgård kvartetter. Og 2006 var kvartetten udnævnt til Ny Scene Kunstnere med en turné rundt i landet med Nørgårds musik formidlet med introduktion og dialog om værkerne.
I efteråret 2006 fik Kroger Kvartetten tilegnet Nørgårds 7. strygekvartet i forbindelse med opførelsen af den på Det Kgl. Bibliotek, som i sin tid bestilte kvartetten.
Per Nørgård har i øvrigt tilegnet flere soloværker til Kroger Kvartettens musikere. Bl.a. værket "Majmånemusik" til Maj Kullberg, "Moonshadows On The Way" til Jakob Kullberg som også har lavet en transskription af "Secret Voices" i samråd med komponisten.

 
Uddrag af anmeldelser:

Politiken 15/7 2007: Til den nye ende af aftenens retroperspektive fødselsdagsfejring hørte også den ensatsede strygekvartet Høsttidløs, skrevet til og opført af en fokuseret Kroger Kvartet, som med sleben, klangskøn vemod fik musikken til at fange titlens uhåndgribelige lyrik, lige indtil buerne, stadig svagere, dansede i den tomme luft.
Viborg Stifts Folkeblad 2006:
"Kroger" spiller på utroligt højt internationalt niveau. De "fyrede den af" som man siger på moderne dansk, men udviste samtidig en perfektionistisk kontrol og sans for musikkens detaljer.

The Independent, London 2005:
... But the most powerful premieres of the weekend were heard with the Kroger String Quartet's concert.

Berlingske 2005:
En lille molblomst foldede sig ud. ... Per Nørgårds nye strygekvartet er opkaldt efter en blomst. Den første opførelse lignede en helt lille sensation"