Blæserkvintetten Carion

Søndag den 22. november 2009 kl. 15.00

Kulturhuset, Flodvej 68, Smørumnedre
Gæstebilletter: 100 kr.

Hélène Navasse, fløjte
Niels Dittmann, obo
Egils Šefers, klarinet
David M.A.P. Palmquist, horn
Niels Anders Vedsten Larsen, fagot

Blæserkvintetten Carion


• Program •

Johann Sebastian Bach: Concerto No. 2 efter Antonio Vivaldi
arrangeret af Mordechai Rechtman

Wolfgang Amadeus Mozart: Serenade, c mol

György Ligeti: Sechs Bagatellen

Carrapatoso: Cinco Elegias

Bela Bartok: Rumænske danse

Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen
Arrangeret af David M.A.P. Palmquist (2009)

• Om programmet •

I første halvdel af koncerten vil Carion præsentere musik to af de største komponister nogensinde, nemlig Johann Sebastian Bach og Wolfgang Amadeus Mozart. Ingen af dem skrev nogensinde for blæserkvintet, men det er der heldigvis rådet bod på. Vivaldi skrev i sin tid en koncert for to violiner, som Bach senere transskriberede for orgel. Dette velkendte værk er blevet arrangeret for blæserkvintet af Mordecai Rechtman.
Carions hornist, David M.A.P. Palmquist, har arrangeret Mozarts store c-mol serenade, med titlen "Nacht Musique".
Efter pausen er temaet folkemusik, hvor flere af værkerne centrerer sig om Béla Bartók. Først spiller Carion György Ligetis Sechs Bagatellen. Det værk har Carion spillet næsten 200 gange ved koncerter. Ved P2 Kammermusikkonkurrencen i 2004 høstede Carion en specialpris for deres fortolkning af værket. En af satserne har undertitlen "Béla Bartók in memoriam".
Koncertens næste værk, "Cinco Elegias", er af den portugisiske komponist Eurico Carrapatoso. Han har ligeledes tilegnet en sats til Bartók. De øvrige satser er tilegnet Germaine Tailleferre, Anton Webern, Olivier Messian og Igor Stravinsky.
Koncertens to sidste værker er begge nye arrangementer, endnu en gang arrangeret af David M.A.P. Palmquist. Først Béla Bartóks populære Rumænske Danse og til sidst Pablo de Sarasates Zigeunerweisen, et værk der nok er mest kendt for violin...


• Om Carion •

I 2002 gik 5 unge virtuose blæsere sammen i et målrettet samarbejde, og blæserkvintetten Carion blev skabt. Energien, der binder musikerne sammen, har sin oprindelse i de visioner de deler for fremtiden:
- At perfektionere udførelsen af kammermusik og udvikle en performance af både gammel og ny musik, der på utraditionel vis og på højeste kunstneriske niveau genføder koncertformen til en tidssvarende og appellerende højkulturel oplevelse.
- At skabe et elite-ensemble med stor integritet, der på en progressiv måde kan profilere Danmark nationalt og internationalt som et land, der er på forkant med udviklingen, og et sted, der sætter standarden for niveauet på klassisk kammermusik.
- At være en kerne i den klassiske musiks grundstamme og i mængden af samfundsmæssige tilbud, skabe nye stærke traditioner baseret på et værdigrundlag af kunst, der er formidlet på den mest direkte måde til et publikum, der består af folk i alle aldre.

Carion har udviklet en unik stil, hvor alle koncerter bliver performet udenad. Dette giver de 5 musikere en hidtil uset frihed til at kommunikere både mellem dem selv, og ud til publikummet. Som en del af dette giver Carion i samspil med en musikalsk funderet koreografi en stærk visuel formidling af de smukke værker, og øger på denne måde forståelsen og indlevelsen hos publikum.
På ganske kort tid arbejdede Carion sig op til et meget højt niveau som et af Danmarks fremmeste ensembler. I februar 2004 høstede Carion stor anerkendelse ved at modtage hele 2 priser ved den største kammermusikkonkurrence i Danmark, DRs kammermusikkonkurrence. I december 2006 vandt Carion Marco Fiorindo International Chambermusic Competition i Torino, Italien.
Carion fører tæt samarbejde med flere af tidens mest interessante kunstnere og komponister. Samarbejdet med dansk elektronikas Godfather, Bjørn Svin, har givet stor opmærksomhed gennem optræden på bl.a. DR2, Wundergrund, SPOT Festivalen og Roskilde Festivalen i 2007.

• Om Carions repertoire •

Carion præsenterer et varieret og interessant repertoire. Ensemblet har sin base i det etablerede repertoire for blæserkvintet, men har modtaget bedst kritik for deres fortolkning af Carl Nielsen, franske komponister som Jean Françaix og særligt György Ligetis Sechs Bagatellen. Carion har samarbejdet med adskillige komponister, særligt Morten Skovgaard Danielsen, og kan desuden præsentere en række unikke arrangementer skrevet af ensemblets egen hornist, David M.A.P. Palmquist. Særlige samarbejder med ensembler som Leipziger Streichquartette og kunstnere som soulsangeren Andy Roda og dansk elektronikas Godfather Bjørn Svin, har skabt et nyt og spændende repertoire for Carion.


Hélène Navasse
Hélène Navasse, fløjte
blev født 1973 i Normandiet, Frankrig. Hun begyndte sine musikalske studier som 7-årig ved Ecole de Musique du Havre hos Jean Etienne (1980-1986) og siden ved Conservatoire National de Région de Boulogne hos Pierre-Yves Artaud (Paris, 1987-1991). Hun fortsatte sine studier i moderne musik, kammermusik, som solist hos Harrie Starreveld (1994-97) ved Sweelinck Conservatorium Amsterdam, og i solist klassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvorfra hun tog sin debut i 2001.
Hélène har vundet flere fløjtekonkurrencer i Frankrig samt de internationale konkurrencer Concours-Lutèce (1993), Concours Nerini (1991) og UFAM (1990). Hélène modtog den prestigefulde Bourse Lavoisier Pris fra det Franske Kultur Ministerium i 1995 og Thomas Jensen Legatet fra Aarhus Symfoni Orkester i 2001.
Allerede som 15-årig havde Hélène sin debut som solist med Chautauqua Youth Orchestra i USA. Som solist har hun opført værker af bl.a. Arne Nordheim, C. Saint-Saëns, E. Rautavaara og indspillet værker af Pierre Boulez og Peter Bruun. Som kammermusiker har hun spillet med Nieuw Ensemble, Schöenberg-ASKO Ensemble, Klangforum Wien, MusikFabrik og har dannet Havamal, en duo der er specialiseret i moderne musik for fløjte og cello og som indspillede Morten Skovgaard Danielsens Capsize of Water (2006).
Hélène var solo fløjtenist i Ensemble Polychromie (1991-94, Lille, Frankrig) og i Aarhus Symfoni Orkester (1999-2005) og koncentrerer nu sin karriere om moderne musik, kammermusik og solo opgaver.
Hélène har været medlem af Carion siden maj 2007.
Niels Dittmann Niels Dittmann, obo
blev født 1979 i København, har sin musikalske grunduddannelse fra 1989-1995 i Tivoligarden, hvor han modtog undervisning af Kgl. kapelmusicus Erwin Jakobsen og solooboist i Danmarks Radiosymfoniorkester, Max Artved. Har studeret 5 år på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium år, først hos solooboist Bjørn Carl Nielsen og siden et afsluttet diplom-år hos professor Ole Henrik Dahl. Niels vandt i 1998 et scholarship til studier i USA, og har i 2000 modtaget Dronning Ingrids Romerske legat til ½ års studier hos professor og solooboist i Orchestra di teatro dell’opera, Luca Vignali i Rom. Niels har også studeret i solistklassen i München hos Francois Leleux, og han modtog i 2003 et stipendium fra Leonie Sonnings Musikfond til at realisere disse studier.
Egils Šefers
Egils Šefers, klarinet
blev medlem af Carion sommeren 2008. Egils Šefers har ofte optrådt i hans hjemland, Letland. Ved flere lejligheder som solist med Latvian National Symphony Orchestra, ved solo og kammermusik recitals i de større lettiske byer og har samarbejdet med mange lettiske komponister.
Egils Šefers blev prisvinder ved adskillige nationale og internationale klarinet konkurrencer under sin studietid i Riga, som International Concertino Praha Competition i 1996, flere Latvian Clarinetist's Society Young Performing Artists Competitions, International Young Performing-Artists Television Competition Alternative '97, 2000 Yamaha Young Performing Artists Award og 2001 Andrejs Jurjans 5th International Competition for Wind Instruments (1st præmie). Egils Šefers fortsatte sine studier i USA og er bleven belønnet med Butler University's Outstanding Performer Award og Ensemble Member of the Year Award. I 2003 modtog han et Honorary Citizenship of the City of Dallas, Texas.
Egils Šefers har en Master of Music Degree fra Butler University i Indianapolis, Indiana, hvor han studerede hos Dr. John Graulty. Han har også en Bachelors Degree i Music Performance fra J. Vitols Latvian Academy of Music, Prof. Girts Paže klasse, og har studeret hos Eli Eban ved Indiana University, Bloomington, og klassisk klarinet hos tidlig musik specialisten Eric Hoeprich ved IU Early Music Institute. Egils Šefers vandt stillingen som solo klarinet i Odense Symfoni Orkester, hvor han har arbejdet siden 2007.
Egils Šefers hjemmeside.
David M.A.P. Palmquist David M.A.P. Palmquist, horn
blev født 1979 i København. Han startede at spille horn som 9-årig i Tivoli Garden og begyndte sine videregående studier i 1994. Han har studeret naturhorn og horn i Danmark, U.S.A. og Tyskland hos Helge Nielsen, Poul-Erik Vilsbæk, Ola Nilsson, Lowell Greer og Jan Schroeder. Hans studier i solistklassen ved Hochschule für Musik und Theater Hannover blev afsluttet i 2007 med en koncert og efterfølgende cd-indspilning med Göttingen Symphony Orchestra.
Efter stillinger i Odense Symfoniorkester og Radioens Underholdnings Orkester, har David M.A.P. Palmquist arbejdet som solohornist i Radio Symfoni Orkesteret indtil 2007, hvor han forlod orkesteret til fordel for en karriere som kammermusiker og solist. Han har indspillet hornkoncerter med Radio Symfoni Orkesteret og Göttingen Symphony Orchestra og gav den danske førsteopførelse af György Ligetis Hamburgisches Konzert.
David M.A.P. Palmquist er et grundlæggende medlem af Carion og har også spillet med messingkvintetten Art of Brass Copenhagen siden 1999. Begge ensembler har haft fornøjelsen af hans talrige arrangementer og kompositioner. David M.A.P. Palmquist arbejder for tiden med at udgive sine mange værker på sit nye forlag og cd label, cornon.
Niels Anders Vedsten Larsen Niels Anders Vedsten Larsen, fagot
blev født 1977, startede fagotstudierne hos Kirsten Thomsen på Musikhøjskolen i 1992, og fortsatte på MGK samme sted fra 1995. Blev derefter optaget på Det jyske Musikkonservatorium med Mogens Eddie Mogensen som lærer. Efter et fordybelsesår skiftede Niels Anders til Ole Kristian T. Dahl på Det fynske Musikkonservatorium, hvorfra han tog sin diplomeksamen. Har spillet med Aarhus Symfoni Orkester, Aalborg Symfoni Orkester, Radio Underholdnings Orkesteret, Radio Symfoni Orkesteret & Det kgl. Livgardes Musikkorps.
 
• Links •

Hjemmeside for Carion.

Denmark represented at the Al Bustan festival 2009

Carion på YouTube