Blokfløjtekvartetten SIRENA

Søndag d. 13. januar 2013 kl. 15.00

Kulturhuset, Flodvej 68, Smørumnedre
Gæstebilletter: 120 kr.

Pia Loman
Karina Agerbo
Pia Brinch Jensen
Marit Ernst Bock


SIRENA
Foto: Aage Helde


Blokfløjtekvartetten SIRENA består af fire virtuose musikere med sans for utraditionel formidling, alle erfarne i at spille for både børn og voksne. Deres optræden er båret af nerve og smittende spilleglæde med rytmisk præcision og humor som nogle af nøgleordene. Netop fordi blokfløjten er kendt af alle, føjes en ekstra dimension til koncertoplevelsen. Der bydes på en musikalsk oplevelse på højt niveau i alle SIRENAs koncerter, hvor fordomme og fastlåste traditioner blæses omkuld.

SIRENA, et i dansk sammenhæng enestående ensemble, blev dannet i det frodige blokfløjtemiljø omkring Dan Laurin på Det Fynske Musikkonservatorium i 1993. Da var alle medlemmer endnu studerende. Siden er det blevet til et væld af koncerter med et repertoire, der spænder fra renæssancen over barokken til vor tids musik.

SIRENA har høstet stor anerkendelse for deres fortolkning af såvel ny som gammel musik. Kvartetten har således været prisvinder ved adskillige konkurrencer, heriblandt FAN-konkurrencen (Fortolkning Af Ny musik) i Århus 1997 og Danmarks Radios Kammermusikkonkurrence 1996 og 1998. SIRENA har optrådt i radio og tv, og har desuden en række uropførelser bag sig af danske, svenske, norske og islandske komponister.

SIRENAs repertoire følger blokfløjtens levetid og derfor også instrumentets repertoire. Repertoiret favner over en periode på ca. 600 år, hvor der blot er et afbræk omkring klassikken og romantikken på ca. 150 år, en periode, hvor orkestret for alvor blev stort og vandt indpas i de større og større koncertsale, og her passede den mere direkte og intime blokfløjte ikke ind i tidens klangidealer.
Omkring midten af det 20. århundrede begyndte komponisterne igen at få øjnene op for blokfløjten og at interessere sig for netop det instruments muligheder som f.eks. den hurtige attack og de meget fintfølende intonations muligheder.
Den periode, hvori blokfløjten var glemt, er samtidig den periode, hvori det meste af den klassiske musik, der spilles i dag, er komponeret. Derfor er både det gamle og det nye repertoire, som SIRENA kaster sig over med lige stor entusiasme og åbenhed, faktisk på en måde nyt for publikum i dag. Kvartetten ynder da også at blande perioderne for at give en kontrastrig koncertoplevelse, der også indeholder uventede sammenhænge.

Det vigtigste for SIRENA er at formidle musikken på en måde, der løfter koncerten ud af sin vanlige form og giver publikum en uforglemmelig oplevelse. Derfor har SIRENA arbejdet meget med formen på deres koncerter. Noderne er i høj grad blevet smidt væk, og i stedet bevæger de fire musikere sig rundt tæt på publikum og leverer en meget intim og nærværende indgang til musikken.

I juli 2000 udkom kvartettens første cd "Sitting Ducks". I 2003 udkom cd'en "baroque", hvor SIRENA spiller sammen med Dan Laurin, Mogens Rasmussen, Fredrik Bock og Leif Meyer. SIRENA har desuden medvirket ved flere andre cd indspilninger.

SIRENA blev i 2001 valgt til Fyns Amts Musiknavn. Som begrundelse for valget af SIRENA, hedder det bl.a.:
"Ensemblet består i dag som en af landets mest originale og fremsynede eksponenter for den klassiske kammermusik. SIRENA stiller med deres musik krav til lytteren og kradser nok i forventningerne om et klassisk blokfløjteensemble" ... "Men samtidig belønnes man med en rig og varieret ensembleklang, der kun kan opnåes ved hårdt arbejde og stor lydhørhed, og hvis den rigtige kemi mellem fire fine instrumentalister er til stede."

Se en video med SIRENA på www.youtube.com. Brug et direkte link, eller søg efter "SIRENA Recorder Quartet".

Besøg også SIRENAs hjemmeside.


Dagens billedkunstner: Kirsten Olsen

SIRENA

SIRENA