Tilbage tilbage

23. september 2018 kl. 15:00

Trio Vitruvi

Niklas Walentin, violin
Jacob la Cour, cello
Alexander McKenzie, klaver

Smørum Kulturhus, Flodvej 68, 2765 Smørum
Gæstebilletter: 120 kr. / 50 kr. (unge/studerende)På programmet er musik af Sjostakovitj, Ravel og Dvorák.

Trio Vitruvi er opkaldt efter den romerske arkitekt Marcus Vitruvius Pollio. Dennes sans for proportioner, skønhed, struktur og forholdet mellem mennesket og naturen er en tilbagevendende inspiration for trioen.

Trio Vitruvi er blevet et af Danmarks mest lovende og efterspurgte kammerensembler. I sommeren 2013 bragte professor ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium (DKDM), Tim Frederiksen, tre musikstuderende sammen på Fanø i nogle dage. Det blev en succes. Som ”Trio Vitruvi” blev de kort efter inviteret til at give koncert ved Mecklenburg-Vorpommern Festspiele "Junge Elite". I P2s Kammermusikkonkurrence i 2014 vandt Trio Vitruvi både juryens og publikums hjerter og løb med både 1. prisen og Publikumsprisen. Kort tid derefter vandt de 1. pris ved Jurmala International Music Competition i Letland. Siden har der i den grad været bud efter de tre karismatiske unge musikere.

Indeværende år har været fyldt med vigtige milepæle i Trio Vitruvis karriere. Januar bød på et genbesøg i Londons Wigmore Hall. I april debuterede trioen foran en propfuld koncertsal fra DKDMs solistklasse for ensembler, og allerede dagen efter fløj de tre unge musikere til New York. Højdepunktet i trioens første USA-turné var koncerten i Weill Recital Hall at Carnegie. Også her var der fuldt hus, og der var stående bifald ved koncertens afslutning. Efterfølgende har der været en lang række formidable anmeldelser – både af koncerten og af Trio Vitruvis debut-cd: Schuberts Es-dur Klavertrio og Notturno, der udkom på den fornemme amerikanske label, Bridge Records, samme dag som Carnegie-koncerten. Siden er det gået slag i slag for Trio Vitruvi, der foruden en meget lang række koncerter i danske musikforeninger og ved festivaler også har turneret i Tyskland, Østrig, Rusland, Frankrig, Belgien, Portugal, UK, Kina og som tidligere nævnt nu også USA.

I 2016 blev Trio Vitruvi tildelt Statens Kunstfonds legat 'Den Unge Elite’. Augustinus Fonden er hovedsponsor for Kammerballetten, hvor Trio Vitruvi står for musikken, og fonden valgte sidste år at støtte trioen finansielt gennem de næste tre år i anledningen af fondens 75-års jubilæum.
Augustinus Fonden støtter også trioen med instrumentlån. Niklas Walentin spiller på en violin bygget af Joannes Franciscus Pressenda i Torino i 1837. Læs om den her. Jacob la Cour spiller på en cello bygget af Giovanni Battista Ruggeri, Cremona 1700. Læs her om “instrumentmæssig ubalance” og om celloen.

Niklas Walentin har spillet violin siden han var 6 år. Han har en unik spillestil, der forener tradition og fornyelse. Denne stil har trods hans unge alder allerede ført ham vidt omkring både som solist og kammermusiker. Som barn og ganske ung mand gjorde Niklas sig bemærket ved samtlige danske musikkonkurrencer som et af landets helt store musikertalenter. Som 18-årig trådte han frem som en fuldt flyvefærdig kunstner, da han i 2012 placerede sig på en imponerende andenplads ved Den 9. Internationale Carl Nielsen Violinkonkurrence i Odense, hvor han desuden vandt specialpriserne for bedste fortolkninger af Carl Nielsens og Ib Nørholms værker.

I november 2017 debuterede Niklas fra solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium foran en fyldt sal. Han åbnede koncerten alene på scenen med Carl Nielsens ”Tema og variationer” op. 48. Derefter fik han følgeskab af sine to kolleger i Trio Vitruvi i Sjostakovitj’ 2. Klavertrio, og sluttede med Beethovens ”Forårssonate” og Brahms’ A-dur Sonate med Alexander McKenzie ved klaveret. Niklas har modtaget talrige legater og priser, bl.a. Sonnings Talentpris (2008), Jacob Gades talentpris for unge musikere, også i 2008, Årets DR P2 Talentpris (2013), Musikanmelderringens Kunstnerpris (2015), samt betydelige donationer fra Nikolaj Znaiders Rejselegat, Sonning Fonden, Augustinus Fonden og Dronning Margrethe og Prins Henriks fond.

Jacob la Cour begyndte ligeledes at spille som seks årig. Han har studeret på Det Jyske Musikkonservatorium, i Berlin og i Hannover. Han er prisvinder i Berlingske Tidendes Klassiske Musikkonkurrence, Syddansk Talentkonkurrence, m.fl., og har været solocellist i European Union Youth Orchestra.

Alexander McKenzie er født ind i en familie af musikere. Han er opvokset i Australien og spillede koncerter i Sydney i en alder af kun ti år. I 2007 flyttede han til Danmark for at studere hos docent Amalie Malling på DKDM. I 2014 vandt han 1. Præmie i DKDMs Klaverkonkurrence. Alexander McKenzie modtog i 2012 et Sonningstipendium, vandt Van Hauen Prisen 2013, Harby prisen i 2016 og Carl Nielsen and Anne-Marie Brodersen pris in 2017. Han har siden været solist med flere af landets symfoniorkestre, og koncerterne har ført ham vidt omkring både i Danmark og resten af verden. Alexander havde debut fra DKDM i 2018.

Dagens billedkunstner: Vibeke Skaarup Novkovic

Hjemmeside for Trio Vitruvi: https://www.triovitruvi.com/