Marie-Luise Bodendorff spiller Kuhlau

20. februar 2022 kl. 15:00 i Smørum Kulturhus
Marie-Luise Bodendorff spiller klavermusik af Friedrich Kuhlau.

Gæstebilletter à 120 kr. kan købes forud på NemTilmeld eller ved indgangen.
Unge / studerende: 50 kr.

Friedrich Kuhlau er kendt som Beethovens stærkeste fortaler i Danmark og som manden, der skrev Elverhøj. Men Kuhlau var først og fremmest en pianist, hvis værker til instrumentet har deres egen dybde og karakter.
Kuhlau var en hovedperson i det, eftertiden har døbt den danske guldalder: En periode i første halvdel af 1800-tallet, hvor kunsten og videnskaben udviklede sig voldsomt, stik modsat det stagnerende enevælde og landets generelle forarmelse.

Marie-Luise Bodendorff er født i Augsburg (Tyskland) i 1983. Hun modtog sin første klaverundervisning i en alder af fem. Hendes helt usædvanlige talent medførte en tidlig optagelse på Hochschule für Musik i Karlsruhe i en alder af 10. Hun blev senere fuldtidsstuderende hos Prof. Olga Rissin-Morenova.
Som seksårig begyndte Marie-Luise at spille koncerter. Hendes første offentlige optræden var med Südwestdeustsches Kammerorchester Pforzheim i 1989. Herefter fulgte koncerter med Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim, Neuen Philharmonie Westfalen, Folkwang Kammerorchester Essen, Bacau Philharmonic samt Kharkov Phiharmonic Orchestra.
Hun har givet talrige soloklaveraftener og kammermusikkoncerter i Tyskland og resten af Europa, og desuden lavet radioindspilninger for ARD og Bayrischen Rundfunk.
Fra 2002 til 2007 studerede Marie-Luise Bodendorff med den førende russiske pianist og pædagog, Prof. Vladimir Krainev ved Hannover Universitet for musik, drama og medier. Erasmus udvekslingsprogrammet gjorde det i 2008 muligt for hende at studere ved konservatoriet i Paris, hvor hun modtog undervisning hos den berømte franske pianist Brigitte Engerer. Videregående studier fra 2007 til 2013 hos Prof. Christopher Oakden i Hannover, et forløb, som afsluttedes med højeste karakter.
Derefter fulgte en milepæl på hendes kunstneriske rejse: Solistklassen på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium hos den svenske pianist og komponist, Prof. Niklas Sivelöv. I juni 2014 tog Marie-Luise Bodendorff diplom som solist og debuterede officielt i Tivolis Koncertsal.
I 2013 blev Marie-Luise Bodendorff inviteret til at spille for Kongehuset på Chateau de Caix. Her startede hun et samarbejde med “Nordic String Quartet”, der senere blev kendt i hele Danmark som “Nordic Piano Quintet”. Koncerter på Copenhagen Summer Festival, Bornholm Chamber Music Festival, Ofelia Live and andre begivenheder fulgte kort tid efter.

Af talrige hæderspriser og udmærkelser ved internationale klaverkonkurrencer kan nævnes:

  • Konkurrence for unge pianister, Rom, Italien (1992)
  • Lions International Youth Competition, 1993
  • Culture Prize ” Baden-Württemberg”, 1998
  • International Piano Competition ” Stiftung Karic ”, 2001
  • International Seiler Competition, 2005
  • Scholarship from the “Deutscher Musikwettbewerb”, 2011
  • 1. præmie “Assoluto” ved Concorso Internationale “Musica Insieme”, Italien 2017
  • 1. præmie ved 6th International Piano Competition, Ischia, Italien (2018)
  • 1. præmie ved V. International Busko-Zdroj Piano Competition (Online Edition) (2020)

I maj 2021 udkom det første album i en ny serie af indspilninger med Kuhlaus klaverværker, Works for Solo Piano, Vol. 1, indspillet af Marie-Luise Bodendorff. Med hendes friske, muskuløse fortolkninger af Kuhlaus værker, kaster Marie-Luise Bodendorff et nyt blik på Kuhlaus bidrag til klaverlitteraturen, inklusive hans Divertissement, Op. 37, der ikke tidligere har været indspillet. Indspilningen har fået en særdeles flot modtagelse. Den er bl.a. blevet udvalgt til to officielle playlister hos Apple Music, som med deres lister kuraterer og præsenterer nye udgivelser til nysgerrige lyttere. 

Marie-Luise-Bodendorff
Marie-Luise-Bodendorff – Foto: Nina Gilera

Nogle anmeldelser:

★ ★ ★ ★ ★ “Bodendorff spiller med en international flugt, balancesans og blød saftighed i klangen”
. . . Thomas Michelsen, Politiken
★ ★ ★ ★ ★ “Elegant, ubesværet og smidigt”
. . . Jed Distler, Classics Today
“Marie-Luise Bodendorff viser sig som en intelligent, særdeles kraftfuld og teknisk begavet pianist”
. . . Valdemar Lønsted, Information
“Romantisk, udtryksfuldt og legende på samme tid”
. . . Hanns-Peter Mederer, Amusio

Ovenstående beskrivelser er hentet fra
DACAPO Ny Kuhlau-indspilning
DACAPO WORKS FOR SOLO PIANO, VOL. 1
NAXOS Direct
Marie-Luise Bodendorff – biografi

Hjemmeside: http://marie-luise-bodendorff.de

Politiken har bragt en særdeles interessant og oplysende beskrivelse af Kuhlau og hans musik, og en særdeles flot anmeldelse af Marie-Luise Bodendorffs Kuhlau-indspilning.

Dagens billedkunstner ved koncerten: Jette Høeg