Duo klaver & cello

9. november 2023 kl. 15:00 i Smørum Kulturhus

Gæstebilletter à 50 / 130 kr. vil kunne købes i forsalg på NemTilmeld.

Michaela Fukačová, cello
Renata Ardaševová, klaver

Musik af Grieg, Dvořák, Suk, Martinů, m.fl.

Michaela Fukačová og Renata Ardasevova

Michaela Fukačová

Biografi hentet fra Wikipedia

Hvor i verden Michaela Fukačová har optrådt, er hun blevet mødt med begejstring af publikum og poetiske superlativer hos anmelderne. Michaela Fukačová er født og opvokset i et musikerhjem i Brno i Tjekkiet. Allerede som fireårig begyndte hun at spille klaver. Først som fjortenårig blev hun grebet af celloen, og det med en begejstring, så hun to år senere kunne vinde sin første pris ved Beethoven-konkurrencen i Tjekkiet.

Efter studier ved Akademiet i Prag flyttede Michaela Fukačová i 1985 til Danmark, hvor hun forsatte sine studier i solistklassen hos professor Erling Bløndal Bengtsson på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.
I løbet af sine studieår deltog Michaela i flere internationale konkurrencer – altid med en topplacering. Således var hun i 1986 prisvinder af den internationale Tjajkovskij-Konkurrence i Moskva.

Samme år afsluttede hun sin uddannelse med en sensationel debut, der med ét gjorde hende til en af Danmarks mest efterspurgte solister. Priser og udmærkelser fulgte i rask tempo – således i 1988 Musikanmeldernes pris.
Et vendepunkt blev mødet med den legendariske cellist Mstislav Rostropovitj, som i begejstring for Michaela’s talent påtog sig rollen som hendes musikalske mentor. Det internationale gennembrud kom i 1990, hvor Michaela Fukačová debuterede i Paris og i London. Koncerter i New York, Berlin, Tokyo fulgte slag i slag. Siden har hun koncerteret i alle vesteuropæiske lande, i USA, Canada, Japan og Sydkorea. Hun har spillet med utallige orkestre, verden over, således Orchestre Philharmonique de Radio France, BBC Orchestra, Berliner Sinfonie-orchester, NHK Orkestra Tokyo og med dirigenter som Jorma Panula, Hans Graf, Sixten Ehrling, Eliahu Inbal, David Shallon, Ferdinand Leitner, Libor Pesek, Aldo Ceccato.

Hendes diskografi indeholder både cellolitteraturens hovedværker som Dvorák, Elgar, Tjajkovskij, samt danske cellokoncerter af Herman D. Koppel og Poul Ruders. For sin indspilning af Myslivecek’s cellokoncert modtog hun i 1994 den klassiske Grammy som årets bedste solist. I 2006 fik hun yderligere “Gramophone award” for indspilning af Peter Lieberson’s cellokoncert “Six realms”.

Michaela Fukačová har bevaret sin nære kontakt med det tjekkiske musikliv, koncerterer ofte med sit hjemlands orkestre, især den Tjekkiske Filharmoni, der valgte hende som solist til sin 100- års jubilæumsturné til Japan. Nævnes må også det nære kammermusikalske samarbejde med den sublime violinist Josef Suk.
Herhjemme er Michaela bestandig på farten, dels som kammermusiker med vore førende kunstnere, dels som solist med Danmarks symfoniorkestre, i radio og TV. Michaela Fukačová er en flittig gæst i grammofonstudierne. Listen over hendes cd’er er betydelig og i hastig vækst. Den rækker fra cellolitteraturens hovedværker, Dvořák, Elgar og Tjajkovskij til oversete perler som Mysliveceks cellokoncert, for hvilken hun i 1994 modtog den klassiske Grammy som årets bedste solist.

Michaela har siden 2001 været ansat som solocellist i Odense Symfoniorkester, samtidig med, at hun opretholder sin karriere som internationalt efterspurgt solist og kammermusiker.
Michaela spiller på en Carlo Tononi cello fra 1729.

Kort udgave fra Den Store Danske

Michaela Fukačová, f. 1959, tjekkiskfødt cellist, der efter endt uddannelse i Prag bosatte sig i Danmark i 1985, hvor hun studerede videre hos Erling Bløndal Bengtsson. Hun har vundet priser ved betydelige internationale konkurrencer, og som solist og kammermusiker har hun været genstand for stor bevågenhed i Europa, USA og Japan. Fra 2001 har hun tillige været solocellist i Odense Symfoniorkester.

Renata Ardaševová

Biografi hentet fra Brno art and advertising agency GLOBART Ltd

Renata Ardaševová, født Lichnovská, har en række cd’er, radio- og tv-optagelser bag sig, samarbejder aktivt med førende indenlandske og udenlandske kunstnere, deltager i prestigefyldte projekter som Concentus Moraviae-festivalen eller České sny. Kritikere sætter især pris på hendes indre ladning og følelsesmæssige gengivelse af det musikalske billede, samt lydkvaliteten og følelsen af form og konstruktion af de fortolkede kompositioner.

Efter eksamen fra konservatoriet i Ostrava hos prof. Marty Toaderová og Prof. Milan Báchork inden for komposition fortsatte sine studier på Jam i Brno i klassen af Prof. Marta Toaderová og Prof. Inessa Janíčková. Hun samlede også værdifuld erfaring i mange internationale tolkemasterkurser under vejledning af pædagoger i verdensklasse (Prof. Rudolf Kehrer, Prof. Vera Gornostaeva, Prof. Lev Naumov). Samtidig påbegyndte hun en intensiv koncertvirksomhed, både solo og kammer, præsenterede egne kompositioner og improvisationer og vandt i årene 1984 – 1994 en række priser i nationale og internationale konkurrencer.

Efter succesfulde studier blev Renata Ardaševová en efterspurgt solist og kammerspiller, der blev hørt på verdensscenerne i Tyskland, Østrig, Storbritannien, Schweiz, Tyrkiet, Luxembourg, Holland, Polen, Letland og andre lande. Hendes klaverforbindelse med sin ikke mindre succesrige mand Igor Ardašev er også unik, som hun startede en koncertaktivitet med under den kunstneriske navneduo Ardašev – spille for fire hænder og to klaverer. Stimulansen var Supraphon-selskabets tilbud om at optage A. Dvořáks komplette firehåndsværk. Ud over sine slaviske danse, legender og Ze Šumava-cyklussen indspillede han også en original firehåndsversion af Bedřich Smetanas Má vlast-cyklus for Supraphon. Hun lavede også en række radio- og cd-optagelser med fremtrædende indenlandske solister, især violinisten Ivana Tomášková.

Blandt de vigtige koncertaktiviteter i nyere tid kan især nævnes en firehåndsrecital for Pragforårets Venner, en koncert for 2 klaverer og F. Mendelssohn-Bartholdy-orkestret i Rudolfinum akkompagneret af Pragkammeret Philharmonic under ledelse af Caspar Zehnder, en koncertturné med violinisten Ivana Tomášková, firehåndskoncerter i Valencia, Spanien, en turné med National des Pays de la Loire-orkestret i Frankrig, en international musikfestival i Ohrid, Makedonien, en koncert i Wiesbaden (Tyskland), som en del af Czech Dreams 2007-festivalen, en firehåndsforestilling på den græske ø Paxos, Gers (Frankrig), Sibiu (Rumænien), Kaunas (Litauen), Modra, Galanta (Slovakiet) og på andre indenlandske og udenlandske scener.

Ud over sin omfattende koncertvirksomhed underviser han også på Janáček Academy of Performing Arts i Brno.

Præmier fra internationale konkurrencer:
1984 – 1. præmie i den internationale konkurrence Virtuosi di musica di pianoforte, præmie til den mest succesrige tjekkoslovakiske deltager, præmie til den absolutte vinder
1984 – 1. præmie i B. Smetany konkurrencen i Hradec Králové i juniorkategorien
1986 – 1. præmie i B. Smetany konkurrencen i Hradec Králové i den ældre kategori
1987 – 1. præmie i kompositionskonkurrencen Generation
1989 – 1. præmie i F. Chopin-konkurrencen i Mariánské Lázně
1992 – Gordon Trust Prize ved The International Scottish Piano Competition i Glasgow.
I 1994 vandt hun prisen fra Czech Music Fund Foundation

Kort omtale hentet fra https://www.ticketmaster.cz/artist/renata-ardasevova-vstupenky/1013679

Hun var hjemmehørende i Přerov og afsluttede sine konservatoriestudier i Ostrava og fortsatte derefter på JAMU i Brno. Hun udviklede derefter sit ekstraordinære talent på internationale fortolkningskurser med personligheder som R. Kehrer, V. Gornostaeva eller L. Naumov.

Hun har opnået ubestridelig succes i en række internationale konkurrencer. Hun er vinder af Virtuosi per musica di pianoforte-konkurrencerne i Ústí nad Labem, Bedřich Smetana-konkurrencen i Hradec Králové, Chopin-konkurrencen i Mariánské Lázně, og i 1992 vandt hun Gordon Trust Prize ved Scottish International Competition i Glasgow. Hun fik også succes i kompositionskonkurrencen Generation, som hun blev vinderen af ​​i 1987.

Pianisten, hvis slagteknik og spilleraffinement bliver rost af kritikere, var aktiv som solist og kammerspiller. Gruppen Duo Ardašev blev kendt, hvor han sammen med Igor Ardašev optræder både i firhåndsspil og i to klaverer.

Hun er en velkommen solist på mange koncertserier og festivaler i ind- og udland. Hendes kunst er kendt af lyttere i Tyskland, Frankrig, Schweiz, Bulgarien, Storbritannien, Holland, Danmark, Letland, Tyrkiet og andre lande. Han arbejder også som lærer på JAMU i Brno.

Fukačová og Renata har spillet sammen i mere end 10 år.

Link til Facebook

ONSDAG DEN 25. NOVEMBER 2015 KL. 20.00-22.30
Koncert: Michaela Fukacová og Renata Ardaševová
Vemmetofte Kloster, Fruerstuen, Klostervej 3, Vemmetofte, 4640 Faxe

Koncert med Michaela Fukačová og Renata Ardaševová i Albertslund
24.11.2012 / 20:00 | Aktualizováno: 31.10.2014 / 13:44

D. 23. november 2012 spillede de to fremstående tjekkiske musikere Michaela Fukačová og Renata Ardaševová værker af tjekkiske og nordiske komponister i Opstandelseskirken i Albertslund.

Michaela Fukacová og Renata Ardesevová
Onsdag d. 6. marts kl. 19.30, KUNSTEN
Aalborg Kammermusikforening
Josef Suk: Ballade og Serenade, opus 3
Antonin Dvorák: Rondo, opus 94,
Klid, opus 68
Leos Janacek: Pohádka (Eventyr)
Bohuslav Martinu: Variationer over et tema af Rossini
César Franck: Sonate i A dur
Pyotr Ilyich Tchaikovsky: Pezzo capriccioso, opus 62